september 2011 – odborná exkurzia do Talianska
Štvordenná odborná exkurzia do Talianska určená pre vidieckych aktérov, farmárov, podnikateľov vo vidieckom CR a agroturistike, členov MAS a VSP z Banskobystrického kraja so zameraním na program rozvoja vidieka v regióne Marche, príklady predaja z dvora, tvorbu regionálnych produktov, regionálnu značku, vidiecku turistiku a agroturistiku a implementáciu prístupu Leader.
Ciele:
- získanie nových poznatkov a skúseností
- vzájomná výmena informácií a kontaktov
- tvorba regionálneho programu rozvoja vidieka
- získanie poznatkov z tvorby regionálnych produktov a zavádzania regionálnej značky
- príklady finalizácie výrobkov na farme
- zameranie a príklady agroturistických zariadení
- implementácia integrovanej stratégie a realizované projekty MAS
- spoznanie novej krajiny, nových ľudí a uchovávania tradícií
Cieľová skupina:
- farmári, starostovia, manažmenty MAS/VSP, podnikatelia, občianski aktivisti
- členovia MAS a VSP v BB kraji
Termín a miesto konania:
- región Marche, Taliansko 27. 9. – 2. 10. 2011
Doprava: autobus
Program podujatia
1. deň utorok
- odchod účastníkov zo železničnej stanice Zvolen
2. deň streda
- príchod do hotela Dinarica v Marotte, ubytovanie, obed
- oficiálne uvítanie, predstavenie regiónu, programu a jednotlivých aktérov
- presun na farmu Guerrieri v Piagge
- prehliadka farmy Guerrieri, oboznámenie sa s jej históriou, produkciou, finálnymi výrobkami a didaktickými aktivitami („Winery Tour“)
- návrat do hotela
3. deň štvrtok
- presun do mestečka Fabriano
- návšteva múzea papiera a filigranu – história tvorby miestneho produktu
- presun do manufaktúry Cartiera Artigiana, prehliadka projektu chránenej dielne
- presun do agroturistického zariadenia Agriturismo la Ginestra
- prehliadka farmy a roľníckeho múzea, ktoré je jej súčasťou + priblíženie histórie
a súčasnosti podnikania v oblasti vidieckeho CR v regióne
- presun do centra mesta Fabriano
- stretnutie so zástupcami konzorcia CONSORZIO SALAME FABRIANO a s podnikateľmi v krytej mestskej tržnici vo Fabriane (prezentácia regionálnych produktov a predaj z dvora)
- presun do hotela
4. deň piatok
- presun do Ancony – sídla regiónu
- oficiálne prijatie predstaviteľmi regiónu Marche pána Paola Petriniho
- diskusia s expertmi na tému „regionálny program rozvoja vidieka, regionálna značka
- presun do územia MAS GAL Colli Esini San Vicenzo – San Paulo di Jesi
- predstavenie MAS a integrovanej stratégie, stretnutie s prezidentom MAS p. Riccardom Maderlonim
- prehliadka miestneho projektu Leader - predajňa a koštovka miestnych produktov, San Paulo di Jesi
- návšteva a prehliadka agroturistickej farmy La Collina delle Streghe – projekt Leader,
- návrat do hotela
5. deň sobota
- po raňajkách odchod na Slovensko, príchod do Zvolena nad ránom 2.10.
Podrobný program odbornej exkurzie je v prílohe č.1
Príprava odborného programu, odborný sprievodca a tlmočenie: TERRA e SAPORI
Lektori:
- Alberto Guerrieri a Luca Guerrieri, farma Guerrieri
- Claudia Crocetti, múzeum papiera a filigranu vo Fabriane
- Sandro Tiberi, riaditeľ chránenej dieľne – manufaktúra vo Fabriane
- Antonella Marcaccini a Elide Campamelli – agroturistická farma a roľnícke múzeum la Ginestra
- Constantini Amablo, združenie CONSORZIO SALAME FABRIANO
- Nazareno Franchellucci, Roberto Luciani, Patrizia Barocci, Lorenzo Bispeno, Patrizia Bernacconi, Vinzenco Siniscallo, experti z regiónu Marche
- Riccardo Maderloni – prezident MAS GAL Colli Esini San Vicino,
- Sandro Barcaglioni – starosta San Paolo di Jesi
- Alberto Ferzzani, podpredseda MAS GAL Colli Esini San Vicino
- Pierfranco Luigi, majiteľ farmy La Collina delle Streghe
Účastníci:
Celkom 36 účastníkov, z toho 2 vodiči, 1 tlmočník a 1 organizátor, 9 zástupcov manažmentov, 7 MAS/VSP, 8 zástupcov samospráv, 12 zástupcov podnikateľov a 3 zástupcovia občianskych združení
Zoznam účastníkov odbornej exkurzie je v prílohe č. 2
Priebeh podujatia:
Odchod účastníkov zo Slovenska bol o 14:30 27.9. 2011 zo Zvolena.
V prvý deň exkurzie, hneď po ubytovaní a obede v hoteli Dinarica v Marotte bol účastníkom predstavený región, kompletný program a jeho aktéri. Potom sa všetci presunuli na farmu Guerrieri v Piagge , ktorá má vyše 150-ročnú históriu a v súčasnosti sa zameriava na finalizáciu produktov v troch sektoroch: olivový olej cestoviny a víno. Súčasťou farmy su vzdelávacie a poznávacie aktivity. Farma má vlastnú predajňu a už veľmi široký okruh zákazníkov, nielen v provincii a regióne, ale postupne i v zahraničí. Pri presune do hotela sme sa večer zastavili na večeru v značkovej reštaurácii Grotta di Tufo v sieti reštaurácii Červený rak, kde sme sa mohli oboznámiť s miestnymi gastronomickými špecialitami. Návrat na hotel bol okolo 22:00 hod.
Na druhy deň o 8:00 hod sme sa vydali na cestu do mesta Fabriano, kde bol dopoludňajší program venovaný tvorbe miestnych produktov založených na miestnych tradíciách a s pridanou hodnotou zapojenia zdravotne postihnutých do výrobného procesu ako súčasť rehabilitácie a liečby. Potom sme sa presunuli do jedného z najstarších a prvých agroturistických zariadení v Taliansku - Agriturismo la Ginestra, kde sme okrem tradičného obeda absolvovali prehliadku farmy, roľníckeho múzea a oboznámili sme sa s históriou podnikania vo vidieckom cestovnom ruchu ako aj s históriou a vznikom zariadenia.
Podvečer sme sa presunuli do Fabriana, prehliadli sme si bývalé letné sídlo pápeža a presunuli sme sa do mestskej tržnice, ktorá je súčasne aj predajným miestom miestnych potravinárskych produktov. Tu sme sa mohli oboznámiť s históriou vzniku špeciálneho chráneného miestneho produktu – salámy s ochrannou značkou a mohli sme okoštovať miestne špeciality a jedlá. Do hotela sme sa vrátili po 22.00 hod.
V posledný odborný deň programu nás hneď ráno čakala cesta do regionálneho sídla mesta Ancony, kde sme bolo prijatí zástupcami regionálnej samosprávy a oboznámili sme sa s ich regionálnym programom rozvoja vidieka a so zavádzaním regionálnej značky kvality regiónu Marche. Po veľmi živej diskusii sme sa premiestnili do obce San Paulo di Jesi, kde nás prijal starosta a potom sme sa mohli oboznámiť s históriou a stratégiou MAS GAL Colli Esini San Vicenzo.Následne sme navštívili realizovaný projekt koštovky a predajne miestnych produktov a potom sme sa presunuli na agroturistickú farmu La Collina delle Streghe, kde bola prehliadka farmy, a jej služieb a vybavenosti pre návštevníkov. Do následnej bohatej diskusie sa zapojil aj podpredseda MAS Alberto Ferzzani a debatovalo sa hlavne o možnostiach spolupráce a spoločných témach týkajúcich sa prístupu Leader. Cestou do hotela sme sa zastavili v typickej talianskej reštaurácii na večeru , kde prichádzajú ľudia zo širokého okolia, aby sa mohli stretnúť a podebatovať. Do hotela sme sa vrátili okolo 23:00 hod.
Na druhý deň po raňajkách sme sa vydali na spiatočnú cestu na Slovensko.
Do Zvolena sme došli v nedeľu nad ránom - o 02:30 hod.
Fotodokumentácia z realizácie odbornej exkurzie je v prílohe č.3
Zhrnutie, výsledky:
Program cesty bol zostavený tak, aby sa mohli naplniť požadované ciele odbornej exkurzie. Prioritne bola exkurzia zameraná na finalizáciu miestnych produktov, predaj z dvora a regionálne značenie produktov. Druhou témou bola vidiecka turistika a agroturistika a treťou program rozvoja vidieka a prístup Leader. Exkurzia nebola zameraná na projekty obcí, no i tak sa na ňu prihlásilo až 8 zástupcov miestnej samosprávy (1/4 účastníkov), čo svedčí o ich záujme pomôcť v ekonomickom oživení vidieka, resp. v koordinácii rozvoja územia.
40% účastníkov bolo z podnikateľského sektoru, pre ktorých bola exkurzia prioritne zameraná
a tak mohli získať skúsenosti z finalizácie produktov, predaja z dvora a agroturistiky. Veľmi cenným poznatkom pre nich bola hlavne poznanie dôležitosti združovania pri presadzovaní produktov na miestnych – regionálnych trhoch a pri zavádzaní regionálnej značky kvality. O regionálnu značku ako aj o program rozvoja vidieka a prístup Leader sa zaujímali hlavne zástupcovia manažmentov MAS/VSP.
Silným zážitkom a prekvapivým poznaním pre všetkých účastníkov boli prirodzené tendencie a sklony Talianov k združovaniu a ich pozitívny vzťah k histórii a k miestnym hodnotám a tradičným jedlám z domácich produktov.
Svedčia o tom aj výsledky dotazníkovej akcie, keď za najviac ocenenú a hodnotenú aktivitu účastníci vybrali farmu Luca Guerrieri, s dlhou tradíciou a moderným predajom z dvora vlastných finalizovaných produktov – cestovín, oleja a vína.
Je možné konštatovať, že plánované ciele a záujmy cieľových skupín boli realizáciou odborného programu naplnené. Vzhľadom k rôznorodému zameraniu exkurzie a rôznorodým cieľovým skupinám však vybraný odborný program nie vždy zaujímal všetkých účastníkov. Ale podľa výsledkov dotazníkovej ankety až 93% dotazovaných účastníkov odpovedalo, že by chcelo získané poznatky využiť vo svojej práci v rozvoji vidieka v Banskobystrickom kraji.
Pozitívnym výsledkom exkurzie boli aj podnety a záujem o budúcu spoluprácu, najmä v oblasti zavádzania regionálnej značky kvality. Konkrétnu spoluprácu si dohodli starostovia obcí Sv. Anton a San Paulo di Jesi.
V Banskej Bystrici, 7.10. 2011, spracoval. Peter Rusnák
Kontakt
Pod Bánošom 80
974 11 Banská Bystrica
+421 48 4173450
0905 434 102
bbvipa@gmail.com; rusnakbb@gmail.com