
máj 2012 – informačný deň RP NSRV BB 2
pracovno-informačný seminár zameraný na podporu miestnej produkcie a zlepšenie jej odbytu doplnený o výklad dotknutej legislatívy týkajúcej sa predaja z dvora, organizovaný v spolupráci s Konvívium Slow Food Banská Bystrica
Ciele:
- sprostredkovanie aktuálnych informácií
- oboznámenie sa s novými trendmi v miestnej produkcii a spotrebe
- predstavenie aktivít a činnosti Slow Food
- informovanie o legislatíve pre drobných producentov
- predstavenie spôsobov spolupráce producentov a spotrebiteľov
- spoznanie drobných producentov a ich produktov
Cieľová skupina:
- drobní producenti, prvovýrobcovia, spracovatelia a poskytovatelia služieb a priaznivci domácich produktov a tradičnej kuchyne a jedál z domácich produktov
Program podujatia:
- otvorenie, predstavenie programu, aktuálne informácie
- nove trendy a podpora tradičných chutí a jedál
- podpora domácich produktov a sieti
- ochutnávky produktov a tradičnej hontianskej kuchyne
- legislatíva predaja z dvora pre drobných producentov
- skúsenosti z vytvárania lokálnych potravinových komunít
- námety pre podporu miestnej produkcie a miestnych trhov
- zhrnutie podnetov a závery stretnutia
Lektori:
Igor Pašmík (SF B. Bystrica), Petra Molnárová (SF Presburg), Oľga Luptáková (RVPS Zvolen),
Daniel Lešinský (CEPTA Zvolen), Peter Rusnák (RP NSRV B. Bystrica) a Veronika Sadloňová (SF Bra, Taliansko) sa ospravedlnila a jej prednášku odprezentoval I. Pašmík.
Termín a miesto konania:
· 24. mája 2012, penzión Starý hostinec, Svätý Anton
Účastníci:
Plánovaných 40 účastníkov, zúčastnilo sa celkom 34, 6 prihlásených sa z rôznych dôvodov nedostavilo.
Priebeh podujatia:
Stretnutie malo pracovný charakter. V úvode účastníkov uvítala majiteľka penziónu a v stručnosti predstavila jeho aktivity a smerovanie, následne Regionálny koordinátor predstavil ciele stretnutia a informoval o najnovších aktivitách a zámeroch Regionálneho pracoviska NSRV pre Banskobystrický kraj.
Dopoludňajšia odborná časť bola pripravená partnermi a lektormi hnutia Slow Food. Prednáška pani Sadloňovej bola zameraná na prezentáciu nového smerovania a nových trendov v preferovaní tradičných miestnych potravín, jedál a chutí, ako rekciu na globalizáciu produkcie potravín, čo je podstatou celosvetového hnutia Slow Food. Následne I. Pašmílk a P. Molnárová oboznámili prítomných so vznikom, činnosťou a plánmi konviví SF B. Bystrica a Presburg.
Po krátkej diskusii Regionálny koordinátor predstavil drobných producentov, ktorí priniesli svoje domáce produkty na ochutnávku. Následne títo predstavili svoje výrobky a pozvali účastníkov na ich koštovku.
Po obede, pozostávajúceho z ukážky tradičnej hontianskej kuchyne, ktorý bol pripravený penziónom a kuchárkami zo združenia Tradičná chuť regiónov Slovenska z Hontianskych Nemiec, nasledovala prednáška O. Luptákovej, ktorá podrobne účastníkom vysvetlila požiadavky legislatívy kladené na drobných producentov a zodpovedala aj na otázky z pléna.
Potom D. Lepšinský predstavil aktivity vytvárania miestnych odbytových sieti vo Francúzsku a Anglicku a informoval aj o prvých pokusoch na Slovensku
Prednáškový popoludňajší blok uzavrel P. Rusnák, ktorý zosumarizoval dôvody pre tvorbu miestnych sieti a aj známe formy a typy vzájomnej spolupráce farmárov a spotrebiteľov pri zavádzaní miestnych a tradičných produktov na miestny trh. Potom nasledovala diskusia, v ktorej účastníci informovali a o svojich aktivitách, problémoch a nadniesli aj námety a podnety, ktoré je potrebné riešiť
Závery a podnety z podujatia:
Účastníci podujatia považujú uskutočnenie Informačného dňa za veľmi užitočné a najviac ocenili hlavne možnosť vzájomne sa spoznať a spoznať tradičné miestne produkty a nové trendy v spolupráci producentov a spotrebiteľov
Na záver stretnutia sa účastníci dohodli na nasledovnom:
1. je potrebné a nevyhnutné:
· aby sa zmapovali a zosieťovali všetky združenia a organizácie s obdobnou problematikou a aktivitami a aby následne vzájomne koordinovali svoje aktivity aspon v BB kraji
· aby vytváranie miestnych trhov a miestnych odbytových sieti bolo štátom podporované, nakoľko môže výrazne prispieť k znižovaniu nezamestnanosti a hlavne k zvyšovaniu potravinovej sebestačnosti, ako aj zdravia obyvateľstva
· i naďalej usilovať o zjednodušenie a skvalitnenie legislatívy tak, aby miestne produkty boli čo najdostupnejšie, čo najširšiemu okruhu spotrebiteľov
· informovať verejnosť a propagovať konzumáciu domácich produktov a vytváranie miestnych odbytových sietí medzi spotrebiteľmi i producentmi
· zmapovať dopyt po domácich produktoch hlavne vo väčších mestách a zmapovať kapacity miestnych producentov – farmárov, spracovateľských zariadení a ich sortiment
· uskutočňovať pravidelne - aspoň dvakrát ročne – takéto stretnutia na výmenu informácií a skúseností pri budovanie kapacít produkcie, odbytu a miestnych trhov tradičných domácich miestnych produktov
· obdobné informačno-vzdelávacie podujatia zrealizovať aj v MAS/VSP, prípadne na požiadavky zdola
2. odporúčania pre organizátora:
· informovať NSRV, MPRV SR a partnerov o záveroch a podnetoch zo stretnutia
· mapovať a sieťovať iniciatívy v oblasti produkcie a spotreby miestnych produktov
· vydať informačnú príručku o aplikácii legislatívy predaja z dvora pre malých producentov
· propagovať konzumáciu miestnych produktov a tradičných jedál ako aj miestnych producentov a ich produkty
· organizovať minimálne dvakrát ročne regionálne stretnutia producentov a spotrebiteľov k výmene skúseností
· ponúknuť MAS/VSP uskutočnenie infodňa pre domácich producentov a spotrebiteľov
V Banskej Bystrici 28.5.2012, spracoval Peter Rusnák
Kontakt
Pod Bánošom 80
974 11 Banská Bystrica
+421 48 4173450
0905 434 102
bbvipa@gmail.com; rusnakbb@gmail.com